maandag 10 november 2008

Jamies leerlingen


Wat moet je met aparte kinderkookboeken als je ook naar de boekwerken van Jamie Oliver kunt grijpen? Voor Niels is de keuze niet zo moeilijk: de Engelse jongensachtige kookboekenschrijver spreekt voor hem veel meer tot de verbeelding. Een uur lang bestudeert hij de plaatjes en teksten (en ziet op de foto's ook veel kinderen langskomen). Daaruit stelt hij zijn eigen driegangenmenu samen: salade met gepocheerd ei, croutons en pancetta, kip in zoetzure saus en Jamie's wrede chocolademousse.

"Jamie maakt gemakkelijke recepten!", zegt Niels later enthousiast, als hij samen met Jasper aan het koken is. De paprika’s en rode uien hoeven van Jamie namelijk niet fijngesnipperd te worden, maar mogen in grove stukken de pan in. Een chocoladereep au bain Marie met boterklontjes mengen, vindt hij ook een fluitje van een cent. Hoogtepunt van de kooksessie vormen de peper- en zoutmolens, waarmee de kinderen volgens Jamies aanwijzingen royaal aan de slag mogen.

De schotels zien er bij het opdienen prachtig uit. Het eten daarvan bevalt Niels iets minder. De dressing bij de salade is hem iets te zuur, de kippenbouten eet hij het liefst zonder de zoetzure saus en de chocolademousse vindt hij te bitter.

Maar dat is geen probleem, vindt hij. Een kok hoeft zijn eigen gerechten niet op te eten, dus hij ziet zijn glanzende kookcarrière nog steeds helemaal voor zich. Want de koks die op plaatjes steevast met een hele ronde buik afgebeeld staan, zo'n kok wil hij helemaal niet worden.

Geen opmerkingen: