vrijdag 24 april 2009

Instant picknick pakket

Met zonnig weer moet je in Nederland snel handelen, want voor je het weet zijn zomerse dagen alweer voorbij. Naar het strand dus. Ik had een avondlijke picknick voorgesteld, maar de jongens willen natuurlijk meteen al gaan zodra ze uit school komen. Prima, maar we moeten ons nog wel even voorbereiden.

Onze uitrusting is echter nog niet strand-proof. De picknickspullen liggen nog op de vliering, het surfboard wordt opgeduikeld in ons schuurtje en het strandtentje vinden we uiteindelijk terug in de kelderkast. De kinderen doen met het tentje een proefopstelling op hun kamer en komen tot de ontdekking dat er ook nog haringen gezocht moeten worden. Snel nog wat boodschappen doen en eten klaarmaken. De kinderen regelen de handdoeken en denken ook aan een zwembroek voor papa. Jasper bindt alles met grote handigheid op de fietsen. Anderhalf uur later rijden we richting strand, voorzien van scheppen, picknickkleed, tentje en zonnebrand. Ah, toch nog de zonnebrillen vergeten!

Binnenkort komt er een grote tas waar de zonnebrandolie, scheppen, tentje en uiteraard de zonnebrillen al in zitten. En de keukenkast vullen we met een basisvoorraad picknicketen, zodat we een volgende keer nog sneller klaar zijn.

Het strandgerecht van vandaag (een variant op een recept uit Delicious) was in ieder geval voor herhaling vatbaar.

Citroencouscous met gegrilde kip

Ingrediënten:
  • 500 gram maiskipfilet
  • 3 el olijfolie
  • gemengde Italiaanse kruiden
  • 200 g couscous
  • 250 ml hete groentebouillon
  • 1 citroen
  • zeezout
  • een handje geroosterde pijnboompitten
  • 4 el verse peterselie
Bereiding:

Snijd de kipfilet in lange stukken. Bestrijk de kip met olie en bestrooi met Italiaanse kruiden en zout. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak de stukken kip. Doe de couscous in een plastic kom, die geschikt is om mee naar het strand te nemen. Schenk de bouillon erbij en laat de couscous 4 minuten staan. Schep de korrels los met een vork en voeg 2 el olie, het sap van 1 citroen en de geroosterde pijnboompitten toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg de stukken gegrilde kip op de couscous en dek de schaal af om mee te nemen.

Voor erbij:
  • geroosterde pitabroodjes
  • geschrapte stukjes wortel
  • mini-tomaatjes
  • knoflooksaus
  • tzaziki
  • fruitsalade van verse ananas en aardbeien
  • witte wijn
  • sinaasappelsap

Geen opmerkingen: