zondag 11 oktober 2009

Diwalisoep voor niet-vegetariërs


Diwali komt er weer aan, het vijfdaagse Indiase feest om het licht in het leven te verwelkomen. De belangrijkste Diwalidag dit jaar is op 17 oktober en wordt over de hele wereld groots gevierd.

Met veel kaarsjes, rituelen en lekker eten met familie en vrienden. Het feest gaat over het vieren van de rijkdom in je leven (in alle opzichten) en over geven en delen. Bij Diwali horen mooie hapjes, feestelijke gerechten en verleidelijke zoetigheden en dat alles volledig vegetarisch.

Enkele jaren geleden bedacht ik een speciaal Diwalimenu met groentecurry met pilav, raita met naam en mangochutney. Vooraf dronken we een bombay cooler: een non-alcoholische aperitief op basis van vers geperst sinaasappelsap, enkele muntblaadjes, een snuf kaneel, een snuf garam masala en ijsblokjes. En verder serveerde ik een - niet vegetarische, maar wel heel lekkere Indiase kokos-kippensoep. Natuurlijk zetten we ook kaarsjes in het hele huis, zoals ze dat in India ook doen.

Diwali is een prachtig feest, ook voor niet-Hindoeïstische mensen. En ik hoop dat de Indiërs mij de kippenstukjes in de soep vergeven.


Indiase kokos-kippensoep

Ingrediënten:

3 eetlepels olie
300 gram kipfilet in reepjes
2 appels
3 gele paprika's in stukjes
1 eetlepel ingemaakte gember
1 zakje korma curry pasta koriander en kokos
1 liter kippenbouillon
200 ml kokosmelk
150 gram basmatirijst
1 zakje verse koriander.

Bereiding:
Verhit de olie in een braadpan of soeppan en bak de kipreepjes bruin. Neem de kip uit de pan. Bak appel, paprika en gemberstukjes in de rest van de olie bruin. Roer de kip en de currypasta erdoor. Voeg bouillon en kokosmelk toe en breng de soep aan de kook. Voeg de rijstkorrels toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep op smaak met zout en peper. Garneer met blaadjes verse koriander.

Geen opmerkingen: