Soms is het goed om jezelf te dwingen creatief te zijn. Dat kan op heel alledaagse manieren. Neem een groenteabonnement bij een biologische leverancier.
Bloemkool. Tja, wat moeten we nu weer maken met bloemkool? Met uitzondering van onze jongste zoon is ons gezin geen liefhebber van deze groente. Vies is een te groot woord, maar ernaar uitkijken doen we evenmin. Onze biologische groenteleverancier Kievit heeft 'm echter met grote blijdschap weer in zijn wekelijkse pakket gestopt en prijst hem aan als een der zeven wereldwonderen. Wat nu?
Natuurlijk bestaan er tal van varianten op de klassieke gekookte bloemkool-met-papje, die ik echt liever vermijd. Bloemkoolsoep met gorgonzola, bloemkooltaart, Indische curry met bloemkool: mogelijkheden genoeg. Gedwongen door de groententas heb ik al diverse varianten uitgeprobeerd. Het eind van het liedje is dat er meestal een aardig gerecht op tafel staat, maar dat die verhipte bloemkool best achterwege had mogen blijven...
Deze week daagt Kievit ons opnieuw uit met een sneeuwwitte bloemkool. Qua vormgeving inderdaad een kunststukje. Maar om op te eten... Gelukkig doet onze groentepakkettenleverancier er weer een nieuwe suggestie bij. Dit keer beveelt hij een vegetarische Bloemkool Masala met tomatensaus aan. Misschien is dat wat.
Kievit had ook nog een opmerkelijke suggestie voor een ander pijnpuntje in het pakket van deze week, namelijk de radijsjes. Ook daar zijn we niet echt liefhebbers van (alweer met uitzondering van jongste zoon). Maar een recept voor radijssoep zet ons weer aan het denken. Wat dat klinkt wel heel spannend.
Zo laat het groentepakket je grenzen overschrijden, waar je anders ver vandaan blijft. Iedere week worden we verrast, uitgedaagd en op de proef gesteld. En zijn dat niet de belangrijkste prikkelingen om tot meer creativiteit te komen?
Radijssoep
Ingrediënten:
- 1 bosje radijs
- 1 sjalotje
- 2 el olie
- 2 el bloem
- 3/4 liter groentebouillon
- 1,5 dl room
Was het groen van de radijs en hak het groen fijn. Fruit de gesnipperde sjalot in 2 el olie. Roer er 2 el bloem bij en laat kort garen. Voeg in beetjes al roerende de bouillon toe, tot een gebonden soep ontstaat. Roer het radijsblad erbij en laat nog vijf minuten achtjes koken. Pureer de soep, roer de room erdoor en proef of er nog peper en zout bij moet. Snijd 10 radijsjes klein en verdeel ze over de kommen. Schep de soep erop en garneer met de rest van de radijsjes.
Nog meer kookinspiratie:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten