maandag 17 januari 2011

Boboti

Eén van de eerste exotische gerechten die ik in mijn studententijd voorgeschoteld kreeg, was Boboti.

Officieel is boboti een Zuid-Afrikaans gerecht, maar die oorsprong valt bij de onderstaande versie te betwijfelen. Het maakte niet uit, want het was helemaal wat we zochten: zoet, voedzaam en gemakkelijk klaar te maken in onze studentenkeuken.
Fruit in het eten was helemaal hip in de jaren tachtig. Inmiddels moeten we hartelijk lachen om onze banaan-in-ham-uit-de-oven, lasagne met ananas en andere fruitcreaties uit die tijd.
Toch kan ik boboti nog steeds met een gerust hart voorschotelen.
'Echt Zuid-Afrikaans' natuurlijk!

Boboti


Ingrediënten:

500 g rundergehakt,
1 verse ananas
6 gedroogde abrikozen, in reepjes
2 appels
1 grote ui
1 teen knoflook
4 laurierbladeren
2 oudbakken witte boterhammen
250 ml melk
3 eieren
2 eetlepels kerriepoeder
50 gram amandelschaafsel
olie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°Celcius. Snipper de ui en de knoflook. Snij de ananas, de abrikozen en de appel in blokjes. Verhit wat olie in een braadpan, liefst eentje die ook in de oven kan. Fruit daarin de ui, knoflook en de fruitblokjes samen met het kerriepoeder. Daarna gaan de laurierbladeren erbij, het gehakt, plus zout en peper. Bak het gehakt rul in circa 10 minuten. Week het brood in de melk tot het zacht is. Knijp het brood uit en bewaar de melk. Roer het brood door het gehaktmengsel. Klop in een kom de eieren los met de melk en giet de helft in de pan. Roer alles door elkaar.
Als je een ovenvaste pan hebt, strijk dan de bovenkant glad en giet de rest van het ei-melkmengsel over het gerecht. Zo niet, dan schep je alles over in een ovenschaal. Bestrooi de bovenkant met amandelschaafsel. Dek de schotel af met een deksel of aluminiumfolie en zet het één uur in de oven. Eet de boboti met rijst. In die rijst kun je natuurlijk ook rozijntjes toevoegen, maar voor sommige tafelgenoten wordt het dan alsnog te fruitig!

Geen opmerkingen: