zaterdag 28 februari 2009

Vrouweneten

Vrouwen grijpen de macht als het om culinaire trends gaat, lees ik in het blad Delicious. Vrouwen zijn niet van groot en veel en vet, maar van licht en gezond en vers en biologisch. Dankzij vrouwen met hun verlangen naar smeuig warm voedsel is comfort food helemaal hot. En, ook een leuke: vrouwen hebben het toetje gepromoveerd van nagerecht tot hoofdschotel.

Groenten in hun meest pure vorm hebben dankzij vrouwen weer status gekregen. Allemaal mooi en aardig, maar hoe kan het dan dat vegetarisch eten in het gros van de restaurants nog steeds een ondergeschoven kindje vervult? De keuze aan vegetarische gerechten is doorgaans beperkt tot één of twee schotels. En bij toprestaurants ontkom je al helemaal niet aan een gerecht, waarin vis of vlees centraal staat.

Het punt is volgens mij dat vlees en vis toch belangrijke smaakmakers zijn, die zich moeilijk laten vervangen door andere eiwitrijke ingrediënten. Daar moeten vrouwen ook nog iets op verzinnen. Een smeuiige smaakmaker die een gerecht opnieuw pit geeft. De wilde kruidigheid van cacao, dat lijkt me wel wat.

Geen opmerkingen: