vrijdag 6 februari 2009

Wintervoedsel

Käseschnitte uit Zwitserland

We gaan niet op skivakantie. Geen ramp, want ik ben geen sneeuwfanaat. En voor de culinaire genoegens hoef je al helemaal niet naar de Alpen af te reizen. Aan de Zwitserse en Oostenrijkse keuken bewaar ik vooral herinneringen over teveel vette kaas en te grote lappen vlees. Met de Zwitserse Käseschnitte met een stukje augurk en schijfje ananas als groentegarnering als gedenkwaardig dieptepunt.

En toch betreur ik het dat we deze winter niet naar de Alpen gaan. De directe aanleiding is het kookboek Snow Food, dat Janneke Vreugdenhil vandaag in haar column in nrc next besprak. Want ik kreeg onmiddellijk wel veel zin in de kaasfondues, de Indische varianten op de Hollandse stamppotten en de ingenieuze variaties met gedroogd Alpenvlees en canard de confit. De après-ski-cocktail met échte sneeuw is natuurlijk ook geweldig.

Gelukkig vond ik wel het recept van Hotspot: Hollandse hutspot met Indonesische rendang. Mijn ultieme kookdroom voor deze winter. En nu maar hopen dat het hier in Nederland flink gaat sneeuwen.

Hotspot

Ingrediënten:
  • Sukadelappen
  • Boemboe voor rendang
  • ui
  • knoflook
  • sereh
  • komijnpoeder
  • korianderzaad
  • verse gember of gemberpoeder
  • kokosmelk
  • ketjap
Bereiding:

Fruit de boemboe en de ui. Voeg de knoflook in stukjes toe. Voeg het kleingesneden vlees toe en roer het vlees kort in de pan. Voeg wat water toe en de kokosmelk, zodat het vlees net onder staat. Voeg de overige kruiden toe en laat het vlees minstens anderhalf uur stoven. Maak het vlees op smaak met ketjap. Serveer met hutspot.

Geen opmerkingen: