maandag 29 december 2008

Chocoladetrifle


Trifles behoren tot mijn favoriete nagerechten. Deze chocoladetrifle lijkt mij de perfecte afsluiter van een oudejaarsavondetentje. Hierbij een recept van een superchocotrifle voor 10 personen. De bereiding van dit recept kost ongeveer 6 uur, omdat de schotel telkens in de koelkast moet opstijven!

Chocoladetrifle

Ingrediënten:
  • 350 gram chocoladebrownies
  • 60 ml koffielikeur
  • 275 gram pure chocolade
  • drie eierdooiers
  • 1,5 eetlepel kristalsuiker
  • 1 tl. maizena
  • 600 ml slagroom
  • 100 gram witte chocolade
  • handjevol walnoten, geroosterd en grof gehakt

Bereiding:
Verbrokkel de brownies grof en verdeel ze over de bodem van een grote glazen schaal (1,5 liter inhoud). Besprenkel de brownies met koffielikeur. Voor een kindvriendelijke versie is caramelsiroop ook heerlijk.
Brokkel de chocolade in stukjes en laat de chocolade au-bain-marie smelten. Roer de chocolade glad. Neem de kom van de pan en roer er lepel voor lepel 225 ml kokend water door. Niet meer, anders wordt het mengsel korrelig! Schenk de saus over de brownies uit en zet de schaal 2 uur in de koelkast. Er komt een harde chocoladelaag over de brownies te liggen.
Klop van de eierdooers, suiker en maizena met een mixer een dik licht romig mengsel.
Breng 300 ml van de slagroom op middelhoog vuur tegen de kook aan en doe het al roerend bij het eiermengsel. Schenk de vla terug in de pan en verwarm al roerend twee tot drie minuten tot het bindt. Laat het mengsel niet koken.
Doe 100 gram van de witte chocolade in een hittebestendige kom. Schenk de roomvla erover en roer tot de chocolade is gesmolten. Laat volledig afkoelen en schenk het mengsel dan over de schaal met brownies. Zet de schotel weer 2 uur in de koelkast.
Hak de resterende 50 gram witte chocolade en de walnoten in een keukenmachine met de pulseerknop fijn. Klop de resterende slagroom tot pieken en schep het chocolade/walnotenmengsel erdoor. Bestrijk de trifle met de walnotenroom. Zet nog minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven. Garneer met vlokken of zelfgemaakte chocoladekrullen. Of maak poedersneeuw van verkruimelde meringues, die van het kerstdiner overgebleven zijn!

Als er kinderen bij zijn, neem voor hen dan ook losse brownies mee!

Geen opmerkingen: