dinsdag 22 september 2009

Zo maak je heksensoep (ook lekker voor niet-heksen)


Ga je binnenkort een griezelfeest vieren? Dan hoort daar uiteraard griezelig eten bij. Heksensoep!

Natuurlijk kunnen spoken, trollen, dracula's en andere engerds
ook interessante bijdragen leveren aan griezeleten. Volgens mij kunnen we daarbij echter niet heen om de oermoeders van de enge maaltijden: heksen. Zij zijn immers sinds mensenheugenis bekend (of berucht) om hun soep.

Gek is dat niet, want roeren in soeppannen is op zichzelf al een magisch ritueel. Al borrelend transformeren water, groenten, kruiden en andere substanties in een voedzame of juist hele delicate maaltijd. En dat soep vaak een heilzame werking heeft, is ook algemeen bekend.

Toch valt het niet mee om een smakelijke heksensoep te maken. Want waar vind ik een goed recept? En er doemt nog een ander probleem op. Uit sprookjes begrijp ik dat heksen het liefst kindertjes in de pan stoppen. Hoe los ik dat praktisch op?

Kinderheksen hebben het een stuk gemakkelijker. Zij gaan het bos in en verzamelen daar allerlei vreemdsoortige ingrediënten, die ze om de beurt in de pan gooien. Deze pan is bij voorkeur een grote ijzeren plantenbak met hengsel, maar teiltjes of emmers volstaan ook. Met hun heksenstem vertellen ze wat ze erin gooien: hagedissenogen, veren van de zwarte gier, drollen van een groene draak, enzovoort.

Als iedereen geweest is, moet er goed geroerd worden. Daarna dansen alle heksen om de soep, terwijl ze wilde kreten slaken. Tot slot spreken zij nog een toverspreuk uit, die bijvoorbeeld eindigt met: ‘Laat de soep nog even trekken, totdat zij krijgt groene vlekken...!’

Soepen die ook voor niet-heksen eetbaar zijn, bevatten voornamelijk pompoenstukjes, maar zijn absoluut niet eng. Na lang zoeken vond ik dit recept voor authentieke Spinnensoep uit 'oma's keuken'.

Bruikbaar recept en nog smakelijk ook. Ik denk wel dat de soep bereid moet worden bij volle maan om zijn toverkracht niet te verliezen. Griezel ze!

Meer tips:
Roald Dahls Griezelkookboek

Zin in meer toversoepen? Bestel dan het Toversoepboek, dat ik schreef. Een boek vol ideeënrecepten en soepideeën.

1 opmerking:

Robert Bleeker Grunn zei

eenhoorntje in het tosti-ijzer), drakenpoep(poep van een draak) en slangevel(vel van slangen),konijnenkeutels(keutels van een konijn), een wenkbrauw van een elf(elfenwenkbrauw), wolvenbloed(bloed van een wolf), 2 l bouillon(bouillon) en een teentje knoflook(een zachte mix tussen verschillende italiaanse kruiden, een blauwe franse kaas, ratatouille mix(af te halen bij de plaatselijke marokaan) en knoflook). Ik hoop dat jullie met dit recept, bij volle maan, een spannend griezelavontuur tegemoet gaan! Griezelige groeten